Asbesti

Asbesti on luonnossa esiintyvä mineraalinen aine, josta voidaan valmistaa eristeitä. Asbestikuidut ovat pehmeitä ja joustavia, mutta kestävät lämmön, sähkön ja kemiallisen korroosion. Puhdas asbesti on tehokas eristin, ja se voidaan sekoittaa myös kangas-, paperi-, sementti-, muovi- ja muihin materiaaleihin, jotta ne voisivat olla vahvempia.

Nämä ominaisuudet tekivät asbestista erittäin kannattavaa yrityksille, mutta valitettavasti myös asbestit ovat erittäin myrkyllisiä.

  • Asbesti tarkoittaa kuitumaisten ja lämmönkestävien mineraalien ryhmää
  • Asbesti oli takavuosina erittäin yleinen eriste- ja rakennusmateriaali
  • Mikroskooppiset kuidut voivat jäädä loukkuun kehoon aiheuttaen sairauden ajan myötä
  • Asbestiteollisuus peitteli terveysvaaroja vuosikymmenien ajan

Asbestia ei ole vain yhtä tyyppiä, vaan se viittaa ryhmään silikaattimateriaaleja, joilla on sama kuitumainen luonne. Asbestiteollisuudessa oli yleistä puhua yleisestä ”valkoisesta asbestista” (krysotiili) ja harvemmin käytetystä ”sinisestä asbestista” (krokidoliitista) ja ”ruskeasta asbestista” (amosiitti).

Miksi asbesti on vaarallista?

Mikroskopiset asbestikuidut eivät näy, haise tai maistu ja asbestialtistus ei aiheuta välittömiä oireita, joten henkilön on helppo hengittää tai niellä asbestipölyä ymmärtämättä sitä.

Kun asbestikuidut ovat kehossa, ne eivät koskaan liukene, ja keholla on äärimmäisiä vaikeuksia karkottaa niitä. Keuhkoihin loukkuun jääneet asbestikuidut voivat aiheuttaa tulehdusta, arpia ja lopulta geneettisiä vaurioita keuhkojen soluille.

Asbestipohjaisten sairauksien kehittyminen kestää yleensä 20-50 vuotta, mikä tarkoittaa, että useimmat  nykyään diagnosoidut tapaukset ovat itse asiassa sellaisia, joissa altistuminen on tapahtunut mahdollisesti jo vuosikymmeniä sitten. Menneinä vuosina asbestia käsiteltiin paljon rekentamisessa ja teollisuudessa ja nykyisistä turvallisuusmääräyksistä ei ollut tietoakaan.

Työperäinen altistuminen on yleensä asbestipohjaisten sairauksien ensisijainen syy. Asbestiin liittyvät sairaudet voivat myös kehittyä ihmisillä, jotka elävät saastuneessa ympäristössä tai käyttävät asbestipitoisia kuluttajatuotteita säännöllisesti.

Mikään asbestipäästö ei ole turvallinen, mutta asbestilla on yleensä pahimmat vaikutukset, kun henkilöt altistuvat sen voimakkaille pitoisuuksille tai heidät altistetaan säännöllisesti pitkäksi ajaksi. Lisää asbestia kerääntyy kehoon jokaisella altistuksella, eikä ole olemassa tunnettua tapaa parantaa keuhkosolujen kärsimiä vahinkoja.

Asbestin aiheuttamat sairaudet

Asbestikuidut kerääntyvät useimmin keuhkokudokseen ja keuhkoihin. Hyvänlaatuisia asbestisairauksia ovat asbestoosi, keuhkopussin tulehdus ja krooninen obstruktiivinen keuhkosairaus (COPD), jotka vaikeuttavat potilaan hengittämistä. Lue lisää asbestin aiheuttamista oireista ja asbestoosista.

Asbesti aiheuttaa myös pahanlaatuisia sairauksia, kuten keuhkosyöpää, keuhkopussin mesotelioomaa ja peritoneaalisen mesotelioomaa.

Asbestin käyttö eristeissä ja tuotteissa

Ensimmäiset nykyaikaiset asbestiteollisuuden yritykset perustettiin 1800-luvun lopulla palvelemaan teollisen vallankumouksen höyrykoneita ja vetureita. Asbestin eristysteollisuus kasvoi laajuudeltaan ja kannattavuudeltaan öljyjalostamoilla ja raskailla tuotantolaitoksilla. Asbesti eristettä oli käytettiin jokaisella seinällä ja putkella aina yksityisten ihmisten kodeista voimaloihin.

Asbesti oli halpaa ja helppo hankkia kaivoksista, joten yritykset yrittivät keksiä mitä erilaisempiä käyttötarkoituksia asbestille ja siksi asbestia myös käytettiin niin laajalti. Erityisesti asbestin lämmöneristyskyky ja palamattomuus olivat sellaisia ominaisuuksia, jotka lisäsivät asbestin käyttöä massiivisesti.

  • Asbestista tuli lähestulkoon standardi uuden sukupolven palonkestäville rakennusmateriaaleille, kuten sementtilevyille, kattoaineille ja liimoille lattia- ja kattotiiliin.
  • Sodan jälkeen asbestiteollisuus tuotti asbestieristeitä kaupunkikodeille ja kodin laitteille sekä autojen tiivisteille ja jarrupaloille.

Asbestituotteiden suosio laajeni ja jatkui pitkään ja päättyi vasta silloin, kun asbestin altistumisvauriot vihdoin paljastettiin suurelle yleisölle 1970- ja 1980-luvuilla.

Vaikka asbestin käyttö länsimaissa on lopetettu jo ajat sitten, niin asbestin maailmanlaajuinen tuotanto jatkuu 2 miljoonalla tonnilla vuodessa kehitysmaissa, joissa asbestisekoitusta ja sementtiä käytetään yhä yleisesti.

Asbestin turvallinen poistaminen rakennuksista

Monet 1950-1980-luvulla rakennetut rakennukset sisältävät asbestia ja asbestipitoisia materiaaleja löytyy monessa muodossa lattioista, seinistä, katoista ja putkista. Ellei rakennusmateriaalia ole selvästi merkitty, et voi määrittää, sisältääkö se asbestia vain katsomalla sitä.

Joskus on elintärkeää poistaa asbestipitoinen materiaali ja joskus on turvallisinta jättää materiaali paikalleen. Asbestin arvioiminen ja poistaminen olisi jätettävä sertifioitujen asbestinpoistohenkilöiden hoidettavaksi.

Ketkä kuuluvat asbestisairauksien riskiryhmään?

Valtaosa asbestipohjaisista sairauksista kärsivistä potilaista on 60 vuotiaita tai sitä vanhempia miehiä. Tämä johtuu siitä, että asbestipohjaisilla sairauksilla on hyvin pitkä latenssijakso, joka usein kestää vuosikymmeniä kehittymiseen. Lisäksi useimmat ammatit, joissa altistuminen asbestipölylle on ollut suurinta, ovat olleet tyypillisesti miesvaltaisia.

  • Kaivostyöntekijät
  • Rakennusmiehet
  • Teollisuuden- ja laivanrakennuksen työntekijät
  • Ilmaistointiasentajat
  • Palomiehet

Asbestiteollisuuden työntekijöiden perheenjäsenillä on myös suurempi riski asbestipohjaisen altistumisen aiheuttamasta asbestiin liittyvästä sairaudesta. Työntekijät kuljettivat usein tietämättään asbestipölyä kotiinsa saastuneiden vaatteiden ja työkalujen kanssa.