Huonokuntoiset rännit ovat kosteusvaurioriski

Räystäiden eli vesikourujen tai kansankielellä rännien tehtävä on kuljettaa vesi turvallisesti maahan ehkäisten kosteusvaurioita. Tästä syystä onkin hieman ironista, että huonokuntoiset rännit voivat pahimmassa tapauksessa itse aiheuttaa kiinteistölle kosteusvaurioriskejä.

Rännien kuntoa on syytä tarkkailla tasaisin väliajoin ja huonokuntoiset rännit huoltaa mahdollisimman pian, sillä mikäli kiinteistön rakenteet kärsivät kosteusvaurioista puutteellisen tai huonosti kunnostetun sadevesijärjestelmän takia, vakuutus ei korvaa remontista aiheutuneita kuluja.

Hyvin huollettuna rännit kestävät vuosikymmeniä

Rännien tavoitteellinen käyttöikä voi olla parhaimmillaan jopa 40 vuotta ja alumiiniset vesikourut kestävät hyvin huollettuina tätäkin pidempään. Rännien huoltaminen ei vaadi suuria ponnisteluja, joten niitä kannattaa pitää säännöllisesti silmällä, jotta vältetään sekä mahdollisten kosteusvaurioiden syntyminen että tästä aiheutuvat kalliit huolto- ja korjaustyöt.

Vesikourut kannattaa puhdistaa noin kaksi kertaa vuodessa. Puhdistuksen aikana ränneille tulee tehdä myös kuntotarkastus. Ränneihin kerääntyy aina roskaa, kuten puista pudonneita lehtiä ja pieniä oksia, jotka voivat vaikeuttaa veden virtaamista tai muuttaa virtauksen suuntaa. Nämä roskat kannattaa kerätä puhdistamisen alussa käsin, jonka jälkeen kouru pestään ja harjataan puhtaaksi. Kourun ulkopintaa ei tarvitse pestä ja harjata, jos se on puhdas, mutta usein likainen vesi on voinut tahria kourun ulkopinnankin, jolloin sekin kannattaa puhdistaa.

Rännien päissä olevien syöksytorvien yläpäähän voi myös asentaa erilliset roskasihdit, jotka helpottavat huomattavasti rännien huoltoa. Roskasihdit ehkäisevät roskien kulkeutumista alastuloputkiin, jotka täytyy niiden tukkiutuessa rassata auki. Rännien huoltaminen kannattaa aina tehdä katolta käsin asianmukaisten turvavarusteiden kanssa, sillä mikäli huolto suoritetaan maasta käsin, huollon aikana monia yksityiskohtia voi jäädä näkemättä.

Rännien pahimpia vihollisia ovat kosteus ja mekaaninen rasitus. Vaikka ränneille tehtäisiin perusteellinen huolto kaksi kertaa vuodessa, kouru saattaa alkaa vuotamaan, kiinnikkeet haurastua ja ränneihin voi ilmestyä rasituksen johdosta jopa reikiä. Säännöllisen huollon avulla tällaiset viat pystytään kuitenkin havaitsemaan ajoissa ja virhe korjaamaan ennen kuin se aiheuttaa suurempaa vahinkoa. Vesikourujen toimintaa kannattaa tarkkailla mahdollisimman usein – ja nimenomaan huoltotöiden ulkopuolella – sillä mikäli vesikourut vuotavat, tämä tarkoittaa periaatteessa samaa kuin se, että rännejä ei olisi talossa ollenkaan.

Mistä tietää, milloin rännit ovat huonossa kunnossa?

Kuten edellä jo mainittiin, yksi selkeimmistä merkistä, joka kertoo siitä, että rännit ovat huonossa kunnossa, ovat vuotavat vesikourut. Vuotavat rännit ovat lähes aina varma merkki siitä, että sadevesijärjestelmä ei toimi kunnolla. Yleisimpiä syitä vuotaville ränneille on joko ruostuminen ja sen seurauksena syntynyt reikä tai rännien liitoskohtien saumojen irtoaminen.

Jos huomaat, että vesikourun tai syöksytorven pinta alkaa olla ruosteinen, tällöin apuun kannattaa pyytää ammattilainen. Omatoimista huoltoa tässä vaiheessa ei suositella, sillä on tärkeää, että asiantuntija suorittaa tarkastuksen ja selvittää, missä vika sijaitsee ja miten se korjataan.

Toinen selvä merkki huonokuntoisista ränneistä on niiden muodon muuttuminen. Rännit voivat painua esimerkiksi notkolle lumen painosta tai muusta mekaanisesta rasituksesta johtuen. Jos ränni on taipunut notkolle, tämä yleensä kertoo jo tapahtuneesta vauriota, sillä muodon muuttuminen johtuu rännin kiinnitysten pettämisestä.

Jos ränni on taipunut tai muuttanut muotoaan, on tärkeää, että virhe korjataan mahdollisimman pian, sillä vääntyneessä vesikourussa vesi ei pääse virtaamaan kunnolla ja se voi jää seisomaan ränniin, jolloin roskat tukkivat rännin ja vesi alkaa valua rännin yli aiheuttaen kosteusvaurion riskin. Tässäkin tapauksessa järkevintä on kääntyä aina ammattilaisen puoleen, jotta tämä voi selvittää kunnostuksen ja huoltotöiden tarpeen. Nykyaikaiset sadevesijärjestelmät kestävät kunnolla lumen ja jään painoa, mutta on tärkeää, että järjestelmä asennetaan kiinteistöön oikein.

Jätä kommentti