Home

Home on biologisilta ominaisuuksiltaan mikrosieni, joka kasvaa rihmastona. Maailmasta löytyy tuhansia eri homelajeja ja yhteistä niille kaikille on se, että ne pyrkivät hajottamaan kaikkea eloperäisä materiaalia. Home aiheuttaa ihmisille monenlaista harmia muun muassa pilaamalla elintarvikkeita ja rakennuksia ja aiheuttamalla sisäilmaoireita homeelle altistuneille ihmisille.

Miltä home näyttää?

Ruoassa esiintyvä home on helppo tunnistaa. Home voi olla mustaa, valkoista tai vihreää, mutta väristä riippumatta homeen rihmastoinen rakenne on aina sama.

homeinen leipä

Kylpyhuoneissa home esiintyy yleensä mustina pilkuina. Mustat pilkut kylpyhuoneessa eivät aina automaattisesti tarkoita, että rakennuksessa on kosteusvaurio. Pelkkä pintakosteus ja siivoamattomuus voivat jo aiheuttaa pintahometta kylpyhuoneen laattoihin. Ongelmaksi home muodostuu silloin kun kosteus ja home pääsevät leviämään rakenteisiin.

Homeen määritelmä

Homeet ovat mikroskooppisen pieniä sieniorganismeja, jotka koostuvat rihmastosta ja itiöitä tuottavista rakenteista. Ne ovat osa sienten valtakuntaa ja tunnetaan kyvystään hajottaa orgaanista ainesta.

Homeen esiintyminen

Homeen itiöitä on läsnä lähes kaikkialla, ja ne voivat kasvaa pinnoilla, joilla on sopiva kosteus ja ravinteet. Itiöitä voi olla ulkoilmassa ja sisätiloissa, ja ne voivat kulkeutua paikasta toiseen ilmavirtojen mukana.

Homeen elinympäristöt

Homeet suosivat kosteita ja lämpimiä paikkoja. Elinympäristöjä ovat esimerkiksi seinät, katot ja kalusteiden taustapinnat, erityisesti ulkoseinien vieressä. Erilaisten materiaalien, kuten puun, paperin ja tekstiilien, orgaaniset aineet tarjoavat homeelle hyvän ravinnonlähteen.

Myrkyllinen musta home

Homekasvusto kodissa voi aiheuttaa kalliita ja vaarallisia ongelmia erityisesti silloin, kun kyse on myrkyllisestä mustasta homeesta. Musta home voi aiheuttaa erilaisia oireita ja haitallisia terveysvaikutuksia.

Myrkyllinen musta home tieteelliseltä nimeltään Stachybotrys chartarum, voi vapauttaa vapauttaa itiöitä huoneilmaan, koska se kasvaa orgaanisia materiaaleja sisältävissä rakenteissa, kuten kosteudelle altistuneissa kipsilevyissä, lattian alla tai seinien eristeissä. Mustan homeen vapauttamat itiöt voivat hengitettyinä tai nieltyinä aiheuttaa erilaisia ​​epämiellyttäviä ja jopa vaarallisia oireita ihmisissä.

Myrkyllinen musta home voi olla kallis poistaa ja kaiken lisäksi se voi siis aiheuttaa laajan valikoiman terveysongelmia, joista osa on vakavia. Mustalle homeelle altistumisen oireiden ja terveysvaikutusten ymmärtäminen voi auttaa sinua ja perheesi tunnistamaan nämä indikaattorit ja ryhtymään nopeisiin toimiin terveytesi ja kodin suojelemiseksi. Lue lisää, kuinka poistat mustan homeen tehokkaasti kylpuhuoneesta ja mualta kodin rakenteista.

musta home

Muut yleiset homelajit

Homekasvustoja voi esiintyä useassa eri värissä, joista tyypillisimmät ovat musta, valkoinen, vihreä ja punaruskea. Mustan homeen lisäksi yleisimpiä homelajeja ovat aspergillus ja cladosporium.

Aspergillus allergisia oireita aiheuttava home, jota tavallisesti löytyy elintarvikkeista ja kodin ilmastointijärjestelmistä. Cladosporium on tyypillisesti musta tai vihreä ”pippurin kaltainen” home, joka kasvaa WC-pöntön takana, maalattuilla pinnoilla ja ilmastointikanavissa. Vaikka tämä home ei ole myrkyllistä ihmisille, se voi laukaista yleisiä allergiaoireita, kuten punaisia ​​ja vetisiä silmiä, ihottumaa ja kurkkukipua.

Home, joka näyttää oranssilta tai punaiselta, kasvaa tavallisesti ulkona, koska se viihtyy hajoavissa kasveissa tai kosteassa puussa. Tämäntyyppinen home on vaaratonta ja se tulisi poistaa vain esteettisistä syistä.

Valkoinen home ei ole teknisesti oma homelaji vaan se on homekasvusto, joka on vasta kasvunsa alkuvaiheessa. Valkoista hometta esiintyy esimerkiksi pilaantuneissa elintarvikkeissa.

Home elintarvikkeissa

Osa homesienistä tuottaa mykotoksiineja, jotka ovat terveydelle haitallisia myrkkyjä. Eräs homesienien tuottamista myrkyistä on alfatoksiini ja sen on todistettu aiheuttavan syöpää. Lähtökohtaisesti homehtuneita elintarvikkeita ei koskaan pitäisi käyttää ravintona. Esimerkiksi homehtuneissa hilloissa näkyvän homeen lisäksi homeen tuottamaa myrkkyä on usein levinnyt laajalti koko sisältöön.

Home asunnossa

Rakennusten homeongelmat ovat Suomessa hyvin yleisiä. On arvioitu, että Suomessa pientaloista 55 %:ssa ja kerrostaloissa 54 %:ssa on korjausta edellyttäviä kosteusvaurioita. Kouluista 70 %:ssa on kosteusvaurioita (näkyvää hometta 50 % ja homeen hajua 25 %). Lähde.

Asunnossa oleva home on helppo tunnistaa mikäli hometta esiintyy näkyvissä paikoissa. Usein home kasvaa kuitenkin piilossa asunnon rakenteissa, jolloin sitä ei voi suoraan havaita purkamatta seiniä / lattioita. Piilevän homeen voi kuitenkin tunnistaa homeen hajun perusteella tai mikrobiologisilla menetelmillä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on julkaissut kattavan oppaan mikrobiologisista menetelmistä homeen tunnistamisessa.

Homealtistumisen oireet

Homeen pilaama sisäilma voi aiheuttaa monenlaisia oireita. Osa ihmisistä on toisia herkempiä homeelle ja heillä homealtistumisen oireet voivat olla vakavia ja pysyviä.

Tyypillisä homealtistumisen oireita ovat muun muassa:

  • Nuha, yskä ja käheä ääni
  • Hengenahdistus
  • Toistuvat infektiot
  • Astmaan sairastuminen tai astman pahentuminen
  • Silmien vuoto ja kutina
  • Ihottumat / kutina iholla
  • Päänsärky
  • Väsymys ja voimattomuus
  • Aivosumu
  • Ylivirittynyt hermosto
  • Uniongelmat

Homeoireita ei ole aina helppo tunnistaa, koska erilaisia homesieniä on niin suuri joukko ja eri ihmiset saavat kovin erilaisia oireita homeelle altistumisesta.

Homeen ehkäisy ja kosteudenhallinta

Kosteuden hallinta on avainasemassa rakennusten homeongelmien ennaltaehkäisyssä. Rakennusten suunnitteluun tulisi sisällyttää tehokkaat toimenpiteet homeen välttämiseksi.

Kosteuden hallinnan periaatteet

Kosteuden hallinnan tulisi perustua ennaltaehkäisevään toimintaan. Ilman suhteellinen kosteus on pidettävä alle 65 %, sillä homeet kasvavat optimaalisesti, kun kosteus ylittää tämän raja-arvon. Rakennuksen kosteuspitoisuuden seuranta ja asianmukainen ilmanvaihto ovat ratkaisevia toimia homeongelmien torjunnassa. Lisäksi vedeneristeet ja kapillaarikatkokset suojaavat rakennusta kosteudelta.

Rakennusten suunnittelu ja homeen ehkäisy

Rakennusten suunnitteluun sisältyy useita toimia, joilla voidaan ehkäistä homeen muodostumista. Seinärakenteiden ja katon tuuletusväleillä on tärkeä rooli homeen kehittymisen ehkäisemisessä, sillä ne mahdollistavat ilmankierron ja kosteuden poistumisen rakenteista. Lisäksi rakennusmateriaalien valinta on olennainen osa homeen ehkäisyssä: materiaalien tulee kestää paikallista ilmastoa ja kosteusrasitusta. Rakennuksessa on syytä välttää kylmäsiltoja ja varmistaa, että kosteusteknisesti kriittiset alueet, kuten kylpyhuoneet ja keittiöt, on suojattu riittävin vesieristysratkaisuin.

Homevaurioiden korjaaminen

Homevaurioiden korjauksessa tärkeää on huolellinen suunnittelu, asianmukainen toteutus ja lopputuloksen varmistaminen. Korjauksen onnistuminen edellyttää erityisosaamista ja tarkkuutta.

Korjaussuunnitelma

Korjauksen suunnittelu alkaa laaja-alaisella kuntotutkimuksella, joka määrittää vaurioiden laajuuden ja syyn. On tärkeää, että tutkimus on riittävän kattava ja että se toteutetaan avoimesti rakenteita tutkien. Korjaussuunnitelman on sisällettävä selvät vaiheet ja aikataulut korjauksille, huomioiden rakennuksen käyttäjien terveys ja turvallisuus.

Purku- ja rakennustyöt

Homevaurioiden korjaaminen vaatii usein vaurioituneen materiaalin poistoa ja rakenteiden avaamista. Purkutyön jälkeen rakennetaan uudet, terveet rakenteet huomioiden tiukat laatuvaatimukset. On tärkeää estää kosteuden lähteet tulevaisuudessa, ja rakennetaan uusi rakenne siten, että se suojaa kosteudelta ja homeelta. Rakennusmateriaalien ja -tavojen on oltava sopivia ilmanalan ja talon käytön mukaan.

Jälkivalvonta ja toiminnan varmistaminen

Korjaustyön jälkeen on olennaista varmistaa työn laatu ja se, että homevauriot eivät uusiudu. Se voidaan toteuttaa esimerkiksi sisäilman laadun jatkuvalla seurannalla ja rakenteiden tarkastuksella tietyin väliajoin. On tärkeä myös varmistaa, että kaikki korjaustoimenpiteet ovat tuottaneet halutun lopputuloksen ja että rakennus on terveellinen ja turvallinen sen käyttäjille.

Lainsäädäntö ja asetukset

Lainsäädäntö ja asetukset muodostavat kehyksen, joka ohjaa rakentamista ja asumisterveyttä. Niissä asetetaan vaatimukset rakennusten kosteudenhallinnalle ja sisäilmalle.

Rakentamismääräykset

Rakentamismääräykset takaavat, että rakennukset suunnitellaan ja toteutetaan tavalla, joka ehkäisee homeen muodostumista. Suomessa Maankäyttö- ja rakennuslaki (MRL 132/1999) sekä sen mukaiset asetukset ja ohjeet määrittävät rakentamisen laatuvaatimukset, joissa kosteudenhallinta on keskeinen osa.

Terveydensuojelulaki

Terveydensuojelulaki (763/1994) puolestaan painottaa rakennusten terveellisyyttä ja turvallisuutta. Laki edellyttää, että rakennusten on oltava sellaisia, etteivät ne aiheuta terveyshaittaa käyttäjilleen. Homeen aiheuttamat sisäilmaongelmat ovat keskeinen tekijä, johon laki tarjoaa toimintaohjeita terveyshaittojen estämiseksi tai niiden korjaamiseksi.