Home

Home on biologisilta ominaisuuksiltaan mikrosieni, joka kasvaa rihmastona. Maailmasta löytyy tuhansia eri homelajeja ja yhteistä niille kaikille on se, että ne pyrkivät hajottamaan kaikkea eloperäisä materiaalia. Home aiheuttaa ihmisille monenlaista harmia muun muassa pilaamalla elintarvikkeita ja rakennuksia ja aiheuttamalla sisäilmaoireita homeelle altistuneille ihmisille.

Miltä home näyttää?

Ruoassa esiintyvä home on helppo tunnistaa. Home voi olla mustaa, valkoista tai vihreää, mutta väristä riippumatta homeen rihmastoinen rakenne on aina sama.

homeinen leipä

Kylpyhuoneissa home esiintyy yleensä mustina pilkuina. Mustat pilkut kylpyhuoneessa eivät aina automaattisesti tarkoita, että rakennuksessa on kosteusvaurio. Pelkkä pintakosteus ja siivoamattomuus voivat jo aiheuttaa pintahometta kylpyhuoneen laattoihin. Ongelmaksi home muodostuu silloin kun kosteus ja home pääsevät leviämään rakenteisiin.

Myrkyllinen musta home

Homekasvusto kodissa voi aiheuttaa kalliita ja vaarallisia ongelmia erityisesti silloin, kun kyse on myrkyllisestä mustasta homeesta. Musta home voi aiheuttaa erilaisia oireita ja haitallisia terveysvaikutuksia.

Myrkyllinen musta home tieteelliseltä nimeltään Stachybotrys chartarum, voi vapauttaa vapauttaa itiöitä huoneilmaan, koska se kasvaa orgaanisia materiaaleja sisältävissä rakenteissa, kuten kosteudelle altistuneissa kipsilevyissä, lattian alla tai seinien eristeissä. Mustan homeen vapauttamat itiöt voivat hengitettyinä tai nieltyinä aiheuttaa erilaisia ​​epämiellyttäviä ja jopa vaarallisia oireita ihmisissä.

Myrkyllinen musta home voi olla kallis poistaa ja kaiken lisäksi se voi siis aiheuttaa laajan valikoiman terveysongelmia, joista osa on vakavia. Mustalle homeelle altistumisen oireiden ja terveysvaikutusten ymmärtäminen voi auttaa sinua ja perheesi tunnistamaan nämä indikaattorit ja ryhtymään nopeisiin toimiin terveytesi ja kodin suojelemiseksi. Lue lisää, kuinka poistat mustan homeen tehokkaasti kylpuhuoneesta ja mualta kodin rakenteista.

musta home

Muut yleiset homelajit

Homekasvustoja voi esiintyä useassa eri värissä, joista tyypillisimmät ovat musta, valkoinen, vihreä ja punaruskea. Mustan homeen lisäksi yleisimpiä homelajeja ovat aspergillus ja cladosporium.

Aspergillus allergisia oireita aiheuttava home, jota tavallisesti löytyy elintarvikkeista ja kodin ilmastointijärjestelmistä. Cladosporium on tyypillisesti musta tai vihreä ”pippurin kaltainen” home, joka kasvaa WC-pöntön takana, maalattuilla pinnoilla ja ilmastointikanavissa. Vaikka tämä home ei ole myrkyllistä ihmisille, se voi laukaista yleisiä allergiaoireita, kuten punaisia ​​ja vetisiä silmiä, ihottumaa ja kurkkukipua.

Home, joka näyttää oranssilta tai punaiselta, kasvaa tavallisesti ulkona, koska se viihtyy hajoavissa kasveissa tai kosteassa puussa. Tämäntyyppinen home on vaaratonta ja se tulisi poistaa vain esteettisistä syistä.

Valkoinen home ei ole teknisesti oma homelaji vaan se on homekasvusto, joka on vasta kasvunsa alkuvaiheessa. Valkoista hometta esiintyy esimerkiksi pilaantuneissa elintarvikkeissa.

Home elintarvikkeissa

Osa homesienistä tuottaa mykotoksiineja, jotka ovat terveydelle haitallisia myrkkyjä. Eräs homesienien tuottamista myrkyistä on alfatoksiini ja sen on todistettu aiheuttavan syöpää. Lähtökohtaisesti homehtuneita elintarvikkeita ei koskaan pitäisi käyttää ravintona. Esimerkiksi homehtuneissa hilloissa näkyvän homeen lisäksi homeen tuottamaa myrkkyä on usein levinnyt laajalti koko sisältöön.

Home asunnossa

Rakennusten homeongelmat ovat Suomessa hyvin yleisiä. On arvioitu, että Suomessa pientaloista 55 %:ssa ja kerrostaloissa 54 %:ssa on korjausta edellyttäviä kosteusvaurioita. Kouluista 70 %:ssa on kosteusvaurioita (näkyvää hometta 50 % ja homeen hajua 25 %). Lähde.

Asunnossa oleva home on helppo tunnistaa mikäli hometta esiintyy näkyvissä paikoissa. Usein home kasvaa kuitenkin piilossa asunnon rakenteissa, jolloin sitä ei voi suoraan havaita purkamatta seiniä / lattioita. Piilevän homeen voi kuitenkin tunnistaa hajun perusteella tai mikrobiologisilla menetelmillä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on julkaissut kattavan oppaan mikrobiologisista menetelmistä homeen tunnistamisessa.

Homealtistumisen oireet

Homeen pilaama sisäilma voi aiheuttaa monenlaisia oireita. Osa ihmisistä on toisia herkempiä homeelle ja heillä homealtistumisen oireet voivat olla vakavia ja pysyviä.

Tyypillisä homealtistumisen oireita ovat muun muassa:

 • Nuha, yskä ja käheä ääni
 • Hengenahdistus
 • Toistuvat infektiot
 • Astmaan sairastuminen tai astman pahentuminen
 • Silmien vuoto ja kutina
 • Ihottumat / kutina iholla
 • Päänsärky
 • Väsymys ja voimattomuus
 • Aivosumu
 • Ylivirittynyt hermosto
 • Uniongelmat

Homeoireita ei ole aina helppo tunnistaa, koska erilaisia homesieniä on niin suuri joukko ja eri ihmiset saavat kovin erilaisia oireita homeelle altistumisesta.