Monen unelmissa siintää vanhempi talo, jonka seinät ovat jo nähneet elämää. Myös hinta voi olla uutta asuntoa huokeampi, jolloin samalla rahalla voidaan saada isompi asunto paremmalla sijainnilla.
Asuntokaupoilla kannattaa aina pitää tunteet kurissa, ja tehdä ostopäätös järkevästi. Vanhoissa taloissa on lähes aina tyyppivikoja, jotka liittyvät aikakaudelle tyypillisiin rakennustapoihin. Aikanaan hyväksi ajateltu rakennustapa on voitu esimerkiksi myöhemmin todeta riskirakenteeksi, mikä saattaa aiheuttaa ongelmia talon kuntoon liittyen.
Koska asunnon ostaja on harvoin rakennusalan ammattilainen, kannattaa ostopäätös tehdä asiantuntijan avulla. Tarkka kuntotarkastus pienentää riskiä sille, että myöhemmin joudutaan pitkään ja kalliiseen taistoon asunnon vioista.
Asuntokaupoilla tärkeää pitää tunteet kurissa
Monet unelmoivat vanhemmasta tunnelmallisesta asunnosta, joka kunnostetaan entiseen loistoon itse tai ammattilaisten avulla. Ostopäätös tehdään liian usein tunteiden perusteella, ja talon tai asunnon todellinen kunto jää huomioimatta.
Vanhan asunnon ostaminen on monella tapaa kuin ruletti eli uhkapeliä, jonka lopputulosta ei voi varmuudella tietää. Tunteet on tärkeä pitää kurissa, jotta tulevaisuus ei jää täysin sattuman varaan.
Usein asuntoa ostaessa nähdään vain pinta, vaikka kalleimmat korjaustarpeet ovat pintaa syvemmällä. Näytössä saatetaan kuvitella, minkälaiseksi asunto voidaan remontoida ulkoisesti. Pinnallisten asioiden huomioiminen vie kuitenkin huomiota tärkeämmältä eli asunnon peruskunnolta.
Vanhemman asunnon tai talon peruskorjaus tulee erittäin hintavaksi, eikä se aina ole edes taloudellisesti kannattavaa.
Jo asuntonäytössä kannattaa suunnata katse pintaa syvemmälle ja selvittää, mitä korjauksia talossa on jo tehty. Jos talo on suurelta osin alkuperäisessä kunnossa, voi lähitulevaisuudessa olla edessä useampia kalliita perusparannustöitä.
Jos havaitsee asunnossa poikkeavaa hajua, kannattaa miettiä erittäin tarkkaan ostamisen järkevyyttä. Sisäilmaongelmat aiheuttavat usein isoja korjaustarpeita, eikä taloa saada aina saatettua käyttökuntoon. Lisäksi riskinä ovat terveyshaitat, joita sisäilmaongelmat talon asukkaille aiheuttavat.
Hyödynnä asiantuntijoita ja tutki kunto tarkkaan
Ilman kuntotarkastusta ostettu vanha asunto voi osoittautua remonttipommiksi, joka vetää talouden ja terveyden pohjamutiin. Siksi asunnolle kannattaa teettää aina kuntotarkastus, ja tehdä päätökset vasta tarkastuksen tulosten perusteella.
Ammattilaisen tekemä kuntotarkastus maksaa jonkin verran, mutta kulut ovat pienet pitkään ja kalliiseen oikeustaistoon verrattuna. Lisäksi saa realistisen arvion asunnon kunnosta ja tulevista korjaustarpeista.
Kuntotarkastuksen tekijäksi kannattaa valita asiantuntija, joka on perehtynyt kyseisen aikakauden rakennustapoihin ja niiden ongelmiin.
Eri vuosikymmenillä on käytetty tiettyjä rakennustapoja, joista kaikkiin liittyy omat riskinsä. Silloin hyväksi katsottu rakennustavan on myöhemmin todettu sisältävän riskejä, jotka kannattaa huomioida asuntoa ostaessa.
Rakennustekniikan asiantuntija osaa katsoa tietylle aikakaudelle tyypilliset riskirakenteet ja arvioimaan niiden kuntoa. Lisäksi asiantuntija voi tehdä arvioita siitä, kuinka suuret mahdolliset korjauskustannukset tulevat olemaan.
Asuntoon myöhemmin tehty kattava remontti ei välttämättä tarkoita sitä, että siinä ei ole ongelmia. Jos remontin toteuttamisessa ei ole hyödynnetty ammattilaisia, on niillä voitu aiheuttaa jopa vahinkoa rakenteille.
Esimerkiksi kellarikerroksessa sijaitsevien suihku- tai saunatilojen remontointi nykyaikaisilla tiiviillä materiaaleilla voi aiheuttaa tilanteen, jossa kosteus ei pääse enää haihtumaan rakenteista pois. Vuosien myötä pinnat kauniiksi muuttanut remontti onkin aiheuttanut kosteusvaurion, jonka korjaaminen nielaisee valtavan summan rahaa.
Myös hirsiseinien ja -lattioiden kaivaminen esiin ja muutokset ilmanvaihdossa ovat voineet aiheuttaa ongelmia, jotka näkyvät sisäilman laadussa ja asunnon kunnossa. Siksi ostopäätös kannattaa tehdä vasta asiantuntijan kattavan arvion jälkeen.
Varaudu remonttiin ja suhteuta kunto hintaan
Vanhojen asuntojen hinnat eivät välttämättä vastaa niiden kuntoa, ja vaaleanpunaiset lasit asuntokaupoilla voivat saada maksamaan asunnosta sen arvoa korkeamman hinnan.
Asuntoa ostaessa kannattaa kiinnittää huomiota remonttitarpeisiin ja arvioon niiden hinnasta. Osa talon rakenteista tulee uusia säännöllisesti, joten vuosikymmeniä vanhan asunnon tai talon lähitulevaisuudessa häämöttää todennäköisesti useita peruskorjaustöitä.
Lisäksi on tärkeä huomioida lainsäädännön muutokset, jotka ovat voineet tuoda uusia velvoitteita. Esimerkiksi jätevesijärjestelmät eivät ole välttämättä kaikissa vanhoissa taloissa ajan tasalla, ja päivittäminen saattaa tarkoittaa jopa kymppitonnin lisälaskua ostohintaan.
Kaikkein suurimpia ongelmia aiheuttavat alapohjassa olevat kosteusvauriot. Alapohjan homevaurioiden korjaaminen omakotitalossa voi maksaa jopa 100 000 euroa, mikä voi olla monille mahdoton lisälasku asuntolainan päälle.
Remonttikustannuksia arvioidessa kannattaa aina varautua pahimpaan. Usein remontin edetessä havaitaan lisää ongelmia, jotka nostavat lopullisen hinnan alkuperäistä huomattavasti suuremmaksi. Kun ongelmiin on varautunut etukäteen, eivät ne syökse taloutta pois tasapainosta.
Tee yksityiskohtainen kauppakirja
Kuntotarkastuksen tekemisen jälkeen kannattaa laatia yksityiskohtainen kauppakirja, johon kirjataan kaikki havainnot sekä ostajan ja myyjän vastuut. Tämä palvelee molempia ja säästää tulevaisuudessa kalliilta oikeusriidoilta.
Jokainen on lukenut lehdistä epäonnisista asuntokaupoista, jotka ovat johtaneet vuosien riitelyyn eri oikeusasteissa. Näissä tilanteissa pelkät oikeudenkäyntikulut saattavat nousta talon hintaa korkeammiksi, ja lopputuloksena toisen käsiin jää kallista remonttia kaipaava asunto ja valtavat laskut asianajajilta.
Siksi asunnon korjaustarpeiden tarkka selvitystyö ja yksityiskohtaisen kauppakirjan laatiminen kannattaa. Lisäksi ostaja voi tehdä asunnosta tarjouksen, joka heijastaa sen todellista kuntoa.
Maakellarin haju ja muut sisäilmaongelmat kannattaa tutkittaa tarkkaan. Vaikka asunto olisi muuten unelmien täyttymys, kannattaa miettiä todellista halua lähteä korjaamaan kosteusvaurioita ja muita sisäilmaan vaikuttavia ongelmia. Myös unelmien asunto voi muuttua painajaiseksi, jos se vie terveyden ja ajaa taloudelliseen ahdinkoon.