Muutto Välimeren aurinkoon? Home voi pilata kaiken

Haaveiletko sinäkin muutosta Maltalle? Kuvittelet varmasti viihtyväsi erinomaisesti aurinkoisella saarella, jossa ilma on lämmintä koko vuoden. Ympärillä kimaltelee turkoosinsävyinen meri, ja pääset uimaan vaikka joka päivä.

Ennen muuttoa kannattaa kuitenkin selvittää, millaista olisi asua Maltalla pysyvästi. Saarivaltiossa asuu paljon suomalaisia, jotka ovat töissä esimerkiksi rahapelialalla tai finanssisektorilla. He kertovat Maltasta asioita, joita et voi lukea turistioppaista.

Tiesitkö esimerkiksi sitä, että Maltaa riivaa laajamittainen homeongelma, joka voi tehdä saarella asumisesta yhtä tuskaa? Tässä artikkelissa kerromme kaiken Maltan homeongelmista ja muistakin suomalaisten elämää hankaloittavista asioista.

Saarenlaajuinen homeongelma

Maltalla asuneet suomalaiset kertovat, että lähes kaikki rakennukset ovat homeessa. Tämä saattaa kuulostaa uskomattomalta, mutta totta se silti on. Homeen hajusta ei voi erehtyä, ja monissa taloissa sen huomaa heti kynnyksellä.

Ongelma ei ole se, etteikä suomalaisilla olisi varaa “kunnon asuntoihin” Maltalla. Maltan nettikasinot työllistävät valtaosan saaren suomalaisista ja näissä työpaikoissa ansiotaso on erinomainen. Monet uudet ja hyvässä kunnossa muuten olevat kalliitkin asunnot kärsivät Maltalla homeongelmasta.

Pahimmissa tapauksissa homeen voi havaita vain katsomalla rakennuksia. Seinät saattavat olla kirjaimellisesti homeen peitossa.

Useimmissa taloissa home ei kuitenkaan erotu ihan näin selvästi, vaan ongelma tulee esille vasta sitten, kun asukkaat alkavat oireilla. Asunnon vaihtaminenkaan ei välttämättä auta, sillä homeongelma on saarenlaajuinen.

Eräs suomalaisperhe joutui muuttamaan kolmesti kahden vuoden sisällä, ja joka kerta he päätyivät vain uuteen hometaloon. Perheen jäsenet saivat vakavia hengitystieoireita, joista eroon pääseminen kesti kauan.

Mistä Maltan homeongelmat johtuvat?

Kun lähes koko saari on homeessa, alkaa mielikuvitus kehitellä erikoisia selityksiä. Ovatko homeitiöt oppineet lentämään, vai ovatko homerihmastot levinneet talosta taloon?

Ei sentään, vaan kyse on kolmen tekijän epäonnisesta yhdistelmästä.

Kostea ilmasto

Suurin syy Maltan homeongelmalle on kostea ilmasto. Vaikka turistioppaiden kuvissa paistaakin aina aurinko, ovat Maltan talvet todellisuudessa melko sateisia. Luonnollisesti meren läheisyys vaikuttaa ilmankosteuteen, ja Maltan ilmastoa sanotaankin välimerenilmastoksi.

Tämä tarkoittaa sitä, että ilma on huomattavasti kosteampaa kuin Suomessa. Kesällä kosteus saa kuumuuden tuntumaan sietämättömältä, ja siksi matkatoimistot suosittelevatkin Maltalle matkustamista muulloin kuin heinä- ja elokuussa.

Talvet puolestaan ovat leutoja, mutta ilmankosteus pysyy korkeana. Viileä ja kostea ilma tarjoaa homeelle erinomaisen kasvuympäristön.

Puutteet talonrakentajien taidoissa

Maltalle muuttaneet suomalaiset ovat järkyttyneet siitä, miten vähän saarella tiedetään sisäilmaongelmien torjunnasta. Talonrakentajat eivät kiinnitä lainkaan huomiota siihen, vaihtuuko ilma rakennuksessa riittävän tehokkaasti.

Koneellista ilmanvaihtoa ei löydy vanhemmista taloista lainkaan, eivätkä rakennukset myöskään tuuletu itsestään ilmanvaihtoaukkojen kautta. Ikkunoiden avaaminen on siis ainoa keino saada sisäilma vaihtumaan.

Monet suomalaiset ovat huomanneet, että pyykin kuivuminen kestää sisälläkin useita päiviä. Tämä kertoo paitsi ilman kosteudesta, myös siitä, ettei ilmanvaihto ole kunnossa.

Vähäinen lämmitys

Maltan suomalaiset kertovat avaavansa ikkunoitaan tuuletuksen lisäksi myös silloin, kun haluavat asuntoonsa lisää lämpöä. Ulkona saattaa nimittäin olla huomattavasti lämpimämpää kuin sisällä. Asunnoissa on talvisin todella koleaa, sillä lämmitystä ei yleensä ole.

Vaikka Maltalla on talvisin lähes yhtä lämmintä kuin Suomessa alkukesällä, kääntäisi suomalainen viileimpinä päivinä mielellään patterit päälle. Se auttaisi myös kosteusongelmiin, sillä nyt kostea ilma jää muhimaan rakennusten ytimiin.

Suomessa kylpyhuoneissa on lattialämmitys juuri siksi, että kosteus haihtuisi nopeasti. Maltalla suihkussa käyminen saa koko asunnon täyttymään usvamaisesta höyrystä. Tällaisissa oloissa homerihmastot kasvavat huikeaa vauhtia.

Home aiheuttaa vakavia terveysongelmia

Sisäilmaongelmiin tulee suhtautua vakavasti, sillä pahimmillaan homekoti voi pilata koko perheen terveyden.

Lääketieteen tutkijat ovat yksimielisiä siitä, että home on terveydelle haitallinen ilmiö, joka aiheuttaa muun muassa:

  1. Hengitystieoireita, kuten yskää, nuhaa, äänen käheytymistä ja hengenahdistusta
  2. Astmaa
  3. Ihon ja silmien ärsytystä
  4. Väsymystä
  5. Kuumetta
  6. Keskittymisvaikeuksia ja muistihäiriöitä
  7. Lihas- ja nivelkipuja

Nämä oireet ovat tulleet Maltalla asuville suomalaisille turhankin tutuiksi. Monet ovat ensin luulleet sairastuneensa tavalliseen flunssaan, mutta ajan mittaan käy selväksi, että kyse on jostain vakavammasta. Yskä ja nuha vain jatkuvat kuukaudesta toiseen, mikä tietenkin vie ihmiseltä voimat.

Yleensä oireet lievittyvät, kun homealtistus loppuu. Aina näin ei kuitenkaan käy, vaan esimerkiksi astma voi jäädä pysyväksi. Siksi homeongelmista kärsivän kannattaa aloittaa uuden asunnon etsintä mahdollisimman nopeasti.

Maltalla asumisessa on muitakin varjopuolia

Suomalaiset nostavat esiin muitakin asioita, jotka saattavat saada sinut harkitsemaan Maltalle muuttamista vielä uudestaan. Esimerkiksi liikennekulttuuri on Maltalla hyvin erilainen kuin meillä. Maltalaiset eivät noudata liikennesääntöjä kovinkaan tarkasti, ja siksi onnettomuuksia sattuu tuon tuostakin.

Autot ovat vallanneet koko saaren, ja jalankulkijat saavat tyytyä kapeisiin käytäviin. Pyöräteistä on turha edes haaveilla.

Suomalaisia surettaa myös se, ettei luonnossa liikkuminen ole mahdollista. Malta on jo vuosikausia sitten raivannut metsänsä pois asutuksen tieltä. Luonnon rauhaa ei löydy mistään, sillä kauniit rannatkin ovat yleensä täynnä ihmisiä.

Monet suomalaiset ovat kiinnittäneet huomiota myös asukkaiden epätasa-arvoiseen kohteluun. Ulkomaalaiset saavat maksaa kaikesta korkeampia hintoja kuin maltalaiset, ja byrokratia hankaloittaa päivittäistä elämää. Myös korruptio rehottaa saarella valtoimenaan, joten viranomaisten kanssa asioivat voivat joutua turvautumaan lahjontaan.

Yhteenveto

Malta vaikuttaa mainoskuvissa maanpäälliseltä paratiisilta, mutta todellisuudessa saarivaltiossa asuminen voi olla hankalaa. Maltalla on laajamittainen homeongelma, ja homeettoman asunnon löytäminen voi osoittautua mahdottomaksi.

Homeongelma johtuu kosteasta ilmastosta ja siitä, ettei Maltalla osata huolehtia riittävästä ilmanvaihdosta. Sisäilma ei pääse vaihtumaan, eikä taloja lämmitetä talvella riittävästi. Kosteus ja viileys ovat yhdistelmä, joka saa homeen villiintymään.

Home aiheuttaa merkittäviä terveyshaittoja. Maltalla asuvat suomalaiset ovat kärsineet muun muassa yskästä, astmasta, iho- ja silmäoireista sekä väsymyksestä. Jokaisen Maltalle muuttavan kannattaa siis tarkkailla merkkejä homeongelmista ja reagoida niihin nopeasti.

Jätä kommentti